reser för mig själv, långt bort för att leta reda på, allt solsken som jag missat

Hur påverkar identitet andraspråksinlärning? Det är vad jag skriver om just nu. Sex sidors arbete, eller tvåtusenfemhundra till tretusen ord, om identitet och andraspråksinlärning. Visst skulle jag kunna skriva mer, men jag skulle behöva mer tid och mer stöd. Uppgiften ska lämnas in på onsdag, men jag vill bli färdig ikväll (inatt) eftersom vi börjar en ny kurs imorgon. Men det går trögt! Blev färdig med litteraturdelen i onsdags, men diskussionen har fastnat helt. Ämnet är väldigt intressant, men som sagt, för lite tid och för lite stöd gör att uppgiften blir svår att genomföra. Jag har valt att fokusera på ungdomsslang (förortsslang, rinkebysvenska, blattesvenska osv.) och hur skolan tar tillvara och arbetar med alla de identiteter (kulturer) som finns i klassrummen. I en av artiklarna behandlar Charlotte Haglund (2004) en undersökning hon har genomfört i en skola. Hon har studerat hur lärare möter elever i klassrummet och intervjuat eleverna. Hon har bland annat tagit upp ett exempel där en pojke från Grekland mumlar något till en lärarvikarie. Lärarvikarien frågar då "Va?" och Pojken svarar "Jag sa inget". Då säger vikarien "Hörru, du är i Sverige nu, kan du inte prata ren svenska?". Detta är observerat i ett svenskt klassrum år 2000! Självklart kan man vilja att eleverna inte ska mumla, men att säga till dem på det sättet skapar bara osämja och rasism.

Jag borde fortsätta med fördjupningen nu, snart ringer Rikard och frågar om jag har skrivit något. Då skulle det kännas bra att svara ja. Igår var vi i Norrköping, vi gick på stan och jag köpte julklappar. Vi lyckades pricka in precis rätt helg för under dagen upptäckte vi att det var rättvis julmarknad på Arbtetets Museum. Världsbutiken, UNICEF och alla möjliga organisationer var där. Trevligt!
Idag var det julmarknad (dock inte rättivs) i Motala. Jag jobbade som sagoläsande tomtemor ute i kylan i fem timmar. Kallt var det, men ganska roligt!
Annars spenderar jag mycket av min tid åt att planera Tant Grön. Har tänkt bli klar med en ganska noggrann planering inför våren innan jul. Har börjat fundera lite på om man kan ha musikkvällar där. Med lokala band som spelar. Det vore roligt!!
Nu är det skrivdags!


min palm kommer att vila i jorden där, stående i min trädgård

Nu sitter jag med en klump i magen efter att ha sett Riksteaterns Baghdad Burning. Första gången jag läste om den hade jag en fundering om att gå och se den med Tant Grön-ungdomarna, men på grund av stägning och stök blev det inte så. Det blev istället Rikard och jag, och det passade mig bra. På scen stod Aminah Al Fakir Bergman, Nidhal Fares och Tona Ishag. Pjäsen är baserad på blogginlägg från Riverbends blogg. Hon började blogga från Irak den 17 augusti 2003, efter USAs invasion av Irak, i hennes första inlägg skriver hon "I'm female, Iraqi and 24. I survived the war. That's all you need to know. It's all that matters these days anyway." Det verkar då som om kriget var över, men hon fortsätter blogga om kriget till och med oktober 2007, då efter att ha flytt till Syrien. Men sen slutar inläggen.
Pjäsen handlar alltså om kriget i Irak, Aminah Al Fakir Bergman spelar Riverbend, Tona Ishag är journalist och ger oss fakta om kriget under pjäsens gång och Nidhal Fares berättar bland annat om sina egna upplevelser från kriget. Har ni möjlighet att se den så gör det! Den är gripande.

somliga ropar

Idag var jag på en föreläsning om hedersrelaterat liv, våld och mord som hölls av Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Det jag kommer skriva nu är tolkat fritt från hennes föreläsning.

Hedersvåld kan på många sätt liknas vid kvinnomisshandel. Med kvinnomisshandel menar jag våld som förekommer i hemmet. Visst finns det fall då män blir misshandlade i sina hem av kvinnor de lever med, men det är till största delen kvinnor som blir misshandlade av män de lever med. Det som händer vid både denna kvinnomisshandel och vid hedersrelaterat våld är att en annan människas livsutrymme begränsas, genom kränkningar och hot. Dessa kränkningar och hot är del av den psykiska misshandeln, som sker innan den fysiska misshandeln. Den fysiska misshandeln liknar till viss del den misshandel som sker vid kvinnomisshandel,  men könsstympning eller omskärelse tillkommer. Visst händer det att kvinnor könsstympas även när det gäller kvinnomisshandel, men inte  vid tre, sex, eller nio års ålder och med familjens tillåtelse.

Där är väl den stora skillnaden, att vid hedersrelaterat våld sker allt med familjens eller släktens tillåtelse, det sker till och med inom familjen. Gärningsmannen blir dessutom ofta hyllad efteråt, för att han eller hon har försvarat familjens heder. Det är inte bara män som är utövare, Sara Mohammad nämnde att vid 35% av de fall som har hamnat hos polisen var mamman delaktig i våldet och förtrycket. Det är definitivt inte heller så att det bara är kvinnor som är offer för hedersvåld eller mord. Abbas Bröder-projektet, som finansieras av Allmäna Arvsfonden och Länsstyrelsen i Östergötland, arbetar för att kartlägga och stötta pojkar som lever under hedersrelaterat våld.

Hedersrelaterat liv, våld och mord tas främst upp i samband med Islam, även om det förekommer i andra religioner. Det är dock viktigt att skilja på Politisk islam och Islam, det finns ju många muslimer som inte alls stödjer det på något sätt!

Det Sara Mohammad framförallt tryckte på var att man måste våga ställa upp för de här flickorna och pojkarna. Får du veta att någon blir misshandlad eller förtryckt hemma, prata med den personen om det. Visar det sig att det stämmer, försök få henne eller honom att anmäla det. Om personen inte själv vill anmäla måste man till slut faktiskt göra det själv. Vi är skyldiga dessa ungdomar det.

Nu är det dags för mig att borsta tänderna och gå och lägga mig. Jag måste orka läsa imorgon.



vad skulle hända om vaktmästaren plötsligt en dag kilar runt hörnet?

Nu lyssnar jag på Nationalteaterns allra första skiva, "Ta det som ett löfte... ta det inte som ett hot", som jag fick av Rikard i onsdags. Den är jättesvår att få tag på och finns inte ens på CD, så det är verkligen världens finaste present. Och många fina låtar är det på den!
I helgen var jag i Göteborg och hälsade på Frida och hennes kollektiv. När jag kom i fredags bjöds det på trerättersmiddag, jättegott var det! Men vad mätt jag var efteråt, jag hade ätit både lunch innan jag åkte och mackor på tåget. I lördags gick vi på stan, dels andra långgatan och jag köpte två pins och två skivor, sen i en jättefin del av Haga, där köpte jag lite kryddor och en skumklubba. Kvällen spenderades hemma hos dem med film och tv-spel. Det var verkligen en toppenhelg! Lugnt, fint och skönt, och jag tog ganska mycket ledigt från skolan.
Igår läste jag inte heller så mycket som jag hade tänkt, kl. 10 var jag  på Zederslundsskolan för att informera ungdomar om Tant Grön, som vi öppnar upp igen på onsdag. Sen fortsatte det med Tant Grön-jobb resten av dagen. Jag hann dock hem för att äta snabblunch, rostat bröd, som jag lyckades bränna i brödrosten så att brandlarmet gick...
Snart är det dags att planera våren på Tant Grön. Jag vill försöka få in lite mer musik och besökare, så om någon läsare känner att ni skulle kunna bidra med något för ett gäng ungdomar i högstadieålder så får ni gärna höra av er till mig!
På kvällen kom Jenny och Kim hit, vi åt choklad och pratade. Det var mysigt.
Nu är det skoldags!

val

När jag vaknade idag slog jag på TV:n och fick veta att Barack Obama hade vunnit valet. I januari blir han USA:s president. Jag kom att tänka på ett inlägg som jag skrev i för över fyra år sedan i min skunkdagbok. Eller, jag skrev väl inte så mycket själv, hela inlägget var ett citat om The Global Gag Rule från Afrikagruppernas tidning Södra Afrika. The Global Gag Rule innebär i korthet att USA inte ger något bistånd, eller bidrag, till organisationer som arbetar för ökat kondomanvändande samt utför eller informerar om legala aborter. Bush återinförde den år 2001 och i artikeln från Södra afrika står det bland annat att under det första året efter återinförandet av denna lag hade man kunnat  "förhindra två miljoner oönskade graviditeter, 800 000 aborter, 4 700 fall av förlossningsdöd samt 77 000 falla av spädbarnsdöd" Detta bara under första året!
Jag hoppas det blir bättring nu!


en god handling

Jag måste bara tipsa om en jättebra grej: Godhandling! 
Om man har tänkt att köpa något på internet och beställer därifrån bidrar man samtidigt till någon av de välgörenhetsorganisationer som finns på deras sida, exempelvis Afrikagrupperna. Om man har täntk att handla något från en butik som inte finns på Godhandling kan man gå in på sidan över Afrikagruppernas annonsörer, klicka sig in på den butik man vill handla från och därigenom bidra till Afrikagrupperna, när man ändå har tänkt att handla. Det tycker jag är jättebra!

RSS 2.0