somliga ropar

Idag var jag på en föreläsning om hedersrelaterat liv, våld och mord som hölls av Sara Mohammad, ordförande i föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime. Det jag kommer skriva nu är tolkat fritt från hennes föreläsning.

Hedersvåld kan på många sätt liknas vid kvinnomisshandel. Med kvinnomisshandel menar jag våld som förekommer i hemmet. Visst finns det fall då män blir misshandlade i sina hem av kvinnor de lever med, men det är till största delen kvinnor som blir misshandlade av män de lever med. Det som händer vid både denna kvinnomisshandel och vid hedersrelaterat våld är att en annan människas livsutrymme begränsas, genom kränkningar och hot. Dessa kränkningar och hot är del av den psykiska misshandeln, som sker innan den fysiska misshandeln. Den fysiska misshandeln liknar till viss del den misshandel som sker vid kvinnomisshandel,  men könsstympning eller omskärelse tillkommer. Visst händer det att kvinnor könsstympas även när det gäller kvinnomisshandel, men inte  vid tre, sex, eller nio års ålder och med familjens tillåtelse.

Där är väl den stora skillnaden, att vid hedersrelaterat våld sker allt med familjens eller släktens tillåtelse, det sker till och med inom familjen. Gärningsmannen blir dessutom ofta hyllad efteråt, för att han eller hon har försvarat familjens heder. Det är inte bara män som är utövare, Sara Mohammad nämnde att vid 35% av de fall som har hamnat hos polisen var mamman delaktig i våldet och förtrycket. Det är definitivt inte heller så att det bara är kvinnor som är offer för hedersvåld eller mord. Abbas Bröder-projektet, som finansieras av Allmäna Arvsfonden och Länsstyrelsen i Östergötland, arbetar för att kartlägga och stötta pojkar som lever under hedersrelaterat våld.

Hedersrelaterat liv, våld och mord tas främst upp i samband med Islam, även om det förekommer i andra religioner. Det är dock viktigt att skilja på Politisk islam och Islam, det finns ju många muslimer som inte alls stödjer det på något sätt!

Det Sara Mohammad framförallt tryckte på var att man måste våga ställa upp för de här flickorna och pojkarna. Får du veta att någon blir misshandlad eller förtryckt hemma, prata med den personen om det. Visar det sig att det stämmer, försök få henne eller honom att anmäla det. Om personen inte själv vill anmäla måste man till slut faktiskt göra det själv. Vi är skyldiga dessa ungdomar det.

Nu är det dags för mig att borsta tänderna och gå och lägga mig. Jag måste orka läsa imorgon.



Kommentarer
Postat av: sanna

Hedersrelaterat våld kommer ju egentligen från koloniseringen från Storbrittanien/Frankrike och benämns i dessa länder som "Crimes of passion". Precis som vi i Sverige kan få förmildrande omständigheter om vi åberopar tillfällig sinnesförvirring, så kan man i dessa länder få förmildrade omständigheter om man begått ett brott när ens heder kränkts. Om jag förstått det rätt.

2008-11-14 @ 18:45:50
URL: http://blogthing.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0