obesvarat

Igår var det kommunfullmäktigemöte och jag skulle fråga SPI varför de har drivit sin kampanj. Östergötland mot rasism var där innan mötet började och delade ut flygblad, vilket jag tycker är ett jättebra intiativ. Jag har dock svårt att hitta information om dem på internet och jag tycker att det är synd att de har valt en talesman som på grund av sin inblanding i andra grupper kan verka oseriös. Valet av talesman och det faktum att det är svårt att finna kontaktuppgifter om dem gör att hela gruppen kan verka oseriös, men jag tycker ändå att det är viktigt att människor engagerar sig i dessa frågor.

Deras talesman fick dock ordet före mig och frågade partiena i Nystart Motala hur de tänker fortsätta sammarbetet med SPI som uttryckt dessa åsikter. De flesta menade att de fortsätter sammarbetet med SPI och säger att partiet hade uttryckt sig olyckligt. SPI själva säger inget sådant utan menar endast att de inte är ett rasistiskt parti. Men om de inte är ett rasistiskt parti, varför drev de då en kampanj som kunde uppfattas som främlingsfientlig? Det var frågan jag ställde, men jag fick tyvärr inget svar av SPI. Jag tycker att ett parti som sitter i kommunfullmäktige bör ha förmågan att föra kampanjer med klara budskap och kampanjer som man kan stå för.

Länkar till artiklar: Motala Tidning, Corren och Östnytt video, Östnytt text.

paintball

Med röda märken på låret har jag nu kommit hem efter paintballspel utanför Linköping. Det var roligt, även om det gjorde ont och jag inte träffade så mycket. Banan var bra, först såg den för liten ut, men när man väl spelade kändes den nästan lite för stor istället. Förutom lite tjafs om hur man uppför sig var ungdomarna ett väldigt trevligt sällskap.
Nu ska jag äta, plugga grammatik och titta lite på andra avenyn.


en blomma har ingen rygg

Det blev ingen mer insändare, andra skötte det så bra ändå.

Nu sitter jag med en krånglig persiskauppgift, översättning och grammatikuppgifter till en text, som jag har lyckats slarva bort. Det är tur att den finns på internet! Även om det är krångligt så är det spännande. Helt plötsligt kommer det ord som jag känner igen. Veckans text heter asb, som betyder häst och det visste jag. Att "jag mår bra" heter xub-am visste jag också, eller jag kände i alla fall igen orden.

Ett tag var jag rädd att jag skulle blanda ihop den persiska grammatiken med den svenska grammatiken som jag ju läser "på riktigt", i lärarprogrammet, men eftersom jag läser svenska som andraspråk fungerar det väldigt bra. Vi jämför mycket med andra språk i och med att våra elever kommer ha ett annat språk som förstaspråk. Svenskan skiljer sig så mycket från många andra språk i världen eftersom vi är ett "platshållarspråk", vi måste (nästan) alltid ha subjekt och predikat för att bilda en mening. Tre ord på svenska blir ett sammansat ord på persiska, xub, som betyder bra och am som visar att det är "jag" som mår bra.

Nu är det dags för mig att bli färdig med persiskauppgiften. Klockan fyra är det handboll, första seriematchen och det är mot Vadstena dessutom. Heja Motala!!


i'm so tired

Det här är hopplöst! Jag ska upp halvsex imorgon, men ändå sitter jag här. Jag försökte faktiskt gå och lägga mig ganska tidigt ikväll, men när jag väl hade släckt kunde jag ändå inte somna. Alla tankar bara for runt i huvudet och jag kände att jag behövde göra något åt det. Nu är en insändare till skriven, får se om jag skickar in den. Vissa kommentarer till artikeln har varit konstiga och de måste bemötas. Nu tror jag i alla fall att jag kan somna, måste om jag ska lyckas hålla mig vaken på föreläsningen imorgon.


men om du låter det stå kvar tills sommarn är förbi så har det växt dej över huvudet till slut

Mikael Wiehe, Valet

I artikeln som jag länkade till 6/9 säger Weine Ericsson att han inte vill "att det ska komma hit invandrare som inte vill göra rätt för sig och jobba. Vill de inte det kan de stanna där de är". Jag tror inte att människor kommer hit utan att vilja jobba, däremot tror jag att man efter att ha sökt ett visst antal jobb och bara fått nej tappar sugen. Under en period då jag var arbetslös sökte jag ca 40 jobb i månaden utan resultat. Det som irriterade mig mest var att en vän med svenskt namn fick ett jobb jag hade mer erfarenhet av. Då är jag ändå uppvuxen i Sverige, talar flytande svenska utan brytning och har ett svenskt efternamn.

SPI menar även att invandringen kostar för mycket pengar, och då Margareta Svanlund får frågan om varför man inriktar sig just på invandringen och inte mot kulturbidrag och idrott, som också får pengar som skulle kunna ges till pensionärer svarar hon "Idrott, musik och kultur har ju funnits i vårt svenska samhälle länge". Har inte invandring har funnits i vårt svenska samhälle länge? Som min mormor sa, vi har ju för sjutton städer som har tyska namn, och som jag säger: vårt språk har även ord som sedan långt tillbaka härstammar från bl.a. tyskan.

Det här är mitt svar till SPI, det kanske inte läses av många, men jag har i alla fall fått mitt sagt. Och efter artikeln har frågan tagits upp i Motala Tidnings ledare och även i Corren. Det jag tycker känns oroväckande är att Nystart Motala fortsätter sammarbeta med SPI.


i det mörker som vi blundar, där rustar de för krig. hur kan vi slåss ifall vi inte inser faran?

Idag började jag på "Introduktionskurs till persiska" på Uppsala Universitet. Vi har gått igenom alfabetet, lite grammatik och lite historia. Det verkar vara en väldigt spännande kurs, men det är lite synd att vi bara ska läsa och förstå persiska, inte prata. Som tur är har jag en pappa att läsa texterna för.
Länk till artikeln som blev av insändaren.

insändare

Efter att ha tvättat och varit på uppdrag på stan kom jag hem till en sovande katt i tvättkorgen. När jag har fått bort katten från kläderna är det dags för lite plugg och sen ska jag hem till mamma på mat.
Min insändare blir en artikel. Det är spännande.

SPI

Mycket besviken och ledsen blev jag i lördags då jag kom till stan och på torget såg ett plakat där det stod "Invandring efter landets behov" på ena sidan, och "Ta seden dit du kommer" på andra sidan. Dessa uppmaningar var undertecknade av SPI som alltså är Sveriges Pensionärers Intresseparti. Ett parti som jag förväntar mig ska för pensionärers rättigheter i samhället, men som istället verkar välja att arbeta mot en annan utsatt grupp i samhället.
Invandring ska väl ske efter människors behov av hjälp och stöd, och istället för att "ta seden dit man kommer" är det väl mycket trevligare att lära och ta del av varandras seder och traditioner. Då man bör arbeta föra att alla kommuninvånare ska känna sig välkomna att ta en runda på stan en lördag skulle det uppskattas av många om man slapp se plakat som dessa.

RSS 2.0