rapportskrivning....

image3


Studier

Nu sitter jag här och försöker plugga. Har tenta i Kulturhisorisk Översiktskurs - British Cultural Studies 2 på tisdag nästa vecka. I tisdags denna vecka hade jag tenta på Macbeth. Nästa fredag ska en hemtenta på History of English lämnas in - samma dag som jag åker till England. Förutom detta ska rapporter skrivas, grammatik förstås och texter översättas. Och gärna böcker läsas också. Jag förstår inte hur jag ska hinna med.
Tentan på tisdag är som sagt i British Cultural Studies. Vi ska kunna känna igen och berätta om 32 tavlor/konstnärer och byggnader/arkitekter samt ha väldigt bra koll på två historiska epoker - både historian och kulturen. Allt är väldigt spännande men det är väldigt mycket på en gång. Frågan är hur mycket av detta som kommer sitta efter kursen.
Läste i en studenttidning idag om en kille som hade läst en termin i Sydafrika. Jag har funderat på att läsa en termin utomlands i ett engelsktalande land, men har i första hand tänkt på England. Ska kolla upp hur/om detta skulle fundera. Måste även tänka efter hur det skulle fungera för mig. Men kanske, om det är planerat och tidsbestämt. Får väl se hur v. 10-11 i England fungerar och sen ta det som det kommer. (Men om man bor i Sydafrika så är det inte så långt till Mocambique och man kan faktiskt ta en buss till Maputo och vara där lite). Men jag ska inte säga för mycket innan jag har tänkt igenom detta ordentligt.
Nu blir det House of Tudor och House of Stuarts!!

Guantánamo Bay

Den 11 januari 2008 har det gått sex år sedan den första fången anlände till Guantánamo Bay. Fortfarande sitter cirka 275 personer från över 30 olika länder fängslade i lägret, utan åtal eller rättegång.

Ett "fängelse" där människor tar livet av sig, där fångvakter skryter om hur de har misshandlat fångar och människor som har varit där vittnar om att fångarna mår psykiskt dåligt. Fångarna har inte åtalats, har inte ens genomgått en rättegång och lägret är placerat på Kuba för att undvika att amerikanska domstolar skulle ta sig an fångarnas fall. Detta innebär alltså att inte ens de amerikanska domstolarna skulle acceptera detta sätt att behandla människor på.
För att undvika de amerikanska domstolarna har den amerikanska administrationen utarbetat "Military Comissions Act" som bland annat innebär att det i "specialdomstolar" kommer vara tillåtet att tvinga fram bevisning under tortyr.

Hur kan detta tillåtas? Hur kan FN och världen och vi tillåta det? Varför är det så tyst kring detta? Det är ju en enorm kränkning av mänskliga rättigheter som vi i omvärlden bara skiter i och låter fortgå.

Nedanför finns en länk. Genom att klicka på den och fylla i ditt namn kan du skicka ett mail till USA:s ambassadör om att du vill att Guantánmo Bay ska stängas.
Klicka här för att skicka mailet

Informationen är tagen från Amnesty och är blandad med mina egna åsikter.

Stå upp för Afrika

Tänker på allting som jag bär.
Gamla vänner som bet sig fast,
De lärde mig grundligt att det är en last
med den kärleken, det är en kär lek men
det blir för tungt om den blott bärs av en.


I julklapp fick jag skivan "Stå upp för Afrika", som är en del i Afrikagruppernas kampanj mot HIV/Aids, av mamma. På skivan finns låtar från Sverige och från världen. Från Sverige är bland annat Svenska Akademien och Kultiration med. En låt som jag har fastnat för är Fly av Robert Valsinger. Tydligen spelar han hip hop med folkmusikinfluenser.


Allt det fina vi har är mer viktigt.
Jag kan skina för Dig på riktigt.
Jag litar på Dig och värms försiktigt
Och Du ler mot mig sådär lyckligt

musik


1. Sätt din musik på blanda. (Ta alla låtar du har och inte vissa utvalda)
2. Klicka på nästa knappen efter varje fråga.
3. Använd sångtiteln som svar på frågan.
4. Fuska inte.


1. Hur mår du idag?
oh dear

2. Kommer du komma långt i livet?
face up and sing

3. Hur ser dina vänner dig?
utan fotfäste

4. Kommer du gifta dig?
kolla kolla

5. Vad är ditt livs themesong?
i might be crying

6. Vad är ditt livs historia?
i'll be yours

7. Hur är skolan för dig?
i've been here before

8. Hur kan du komma framåt i livet?
valet

9. Hur kommer imorgon vara?
toast

10. Vad är det bästa med dina vänner?
bara när jag blundar

11. Vad finns i lager för nästa vecka?
so much more

12. Vilken sång beskriver dig bäst?
sweet the sting

13. Hur är det med ditt liv?
vem kan man lita på?

14. Vilken låt ska spelas på din begravning?
du vill så du kan

15. Hur ser världen på dig?
out of range

16. Kommer du att ha ett lyckligt liv?
svarte kungen

17. Vad tycker dina vänner om dig?
stars all seem to weep

18. Har du en djup och mörk hemlighet?
ännu mera gift

19. Brukar folk i hemlighet fantisera om dig?
stir it up

20. Hur kan jag göra mig själv glad?
summerholidays vs. punkroutine

21. Kommer jag nånsin ha barn?
bridge over troubled water

22. Vilken låt beskriver den du är attraherad av?
små lätta moln

23. Vad skulle du vilja säga till nästa generation?
speedy gonzales

24. Vad är några tips till mig?
sunday morning

25. Hur kommer jag att bli igenkänd?
gå förbi

26. Vad är min danssång?
sleeps with butterflies


tankar

igår var en trevlig kväll. mys, dans + jag hittade tjugo kronor. trevlig men fundersam, och svår. svårt att inte trilla och känna sådär som jag lätt kände förr. har svårt att fixa det också, eller det går inte att fixa och jag har väl börjat acceptera det. jag kan inte göra allt. men jag tycker att andra kan ta hänsyn. man kan välja sina samtalsämnen. nu skriver jag sånt som man ej förstår, ska bli tydligare.

idag slutade jag med teatern. det känns lite tråkigt, men samtidigt nödvändigt då jag inte har tid. det har också känts ganska hopplöst och som om vi inte har kommit någon vart då vi inte har varit tillräckligt med folk.
istället för teatern gick vi och tittade på handboll. tyvärr förlorade motala, verkar som om det är likadant där som med teatern, att folk inte lägger ner den tid som krävs på träningar för att de ska vinna.

tid. jag önskar att jag hade mer tid. skulle behöva åtta timmar (minst) per dag till att läsa, åtta timmar till för att hinna med att träffa alla vänner, åtta timmar till pojkvän, åtta timmars sömn, tid att äta, tid att leva. men samtidigt vet jag inte om det är tid som är problemet. prioriteringar, men hur kan jag prioritera bort min utbildning? eller vad ska prioriteras? jag kan inte heller prioritera bort den som får mig att må bra. som hjälper mig upp när jag trillar. som är den finaste.

äh, nu ska jag ta tag i den där utbildningen istället för att sitta här och skriva förvirrade inlägg.


RSS 2.0